Blog > Komentarze do wpisu
Bu造, przepis z g這wy

Ten przepis uda mi si dzi rano spontanicznie, wi璚 go szybko tutaj wklepi zanim ca趾iem zapomn. Jak przyjdzie chwila d逝窺za, wolniejsza i spokojniejsza, postaram si o przepis z wi瘯szym potencja貫m reprodukcyjnym.

Sk豉dniki:

  • mas這
  • dro盥瞠
  • mleko
  • siemi lniane pra穎ne
  • otr瑿y pszenne
  • m彗a pszenna pe軟oziarnista
  • m彗a pszenna typ 500
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka cukru
  • oliwa z oliwek

Nie 瞠 si znam na typach m彗, ale takie s te kt鏎ych u篡豉m. Bierzemy si za bu造: wyjmujemy z lod闚ki dro盥瞠, mas這 i mleko (tu: sprzed dw鏂h dni i zmarzni皻e na ko嗆). Z kostki mas豉 odcinamy troch (mniej ni 獞ier), wrzucamy do najmniejszego rondelka i roztapiamy. Stawiamy du膨 misk "w ciep造m miejscu" (najlepiej szklan, bo w przypadku plastikowych bywa 瞠 ciep貫 miejsce jest za ciep貫 i si topi), ja to robi tak 瞠 k豉d r璚znik na palniku nastawionym na kropk, a na tym stawiam misk, bo mam p造t indukcyjn. Do miski wrzucamy te dro盥瞠 i wlewamy mleko (tu: mleko pasteryzowane, kt鏎e ju zacz窸o my郵e o tym 瞠by zamieni si w co innego), w proporcjach takich 瞠by by這 akurat.

Mieszamy, dro盥瞠 si rozpuszczaj. Zestawiamy mas這 z przys這wiowego ognia (bo ju si rozpu軼i這) i idziemy zaj望 si czym innym, podczas gdy mas這 stygnie a dro盥瞠 zaprzyja幡iaj si z mlekiem. Wracamy po chwili, sypiemy do miski obie m彗i (pe軟oziarnistej troch mniej, w sumie nie wiem czemu), na to 造瞠czk soli, 造瞠czk cukru, otr瑿y i siemi lniane. Mieszamy 造磬 i uzyskujemy g瘰to嗆 jak na nale郾iki. Po kr鏒kim namy郵e wlewamy mas這, mieszamy ponownie i odstawiamy na 17 minut "w ciep貫 miejsce".

Bierzemy najwi瘯sz desk do krojenia jak mamy i posypujemy m彗 500, nie 瘸逝j帷. Zagl康amy do miski z ciastem, cieszymy si 瞠 tak uros這 i posypujemy m彗 500, nie 瘸逝j帷. Mieszamy i posypujemy, a ciasto przestanie si klei do 軼ian miski, ale jeszcze ma w 鈔odku powietrze. Odrywamy gar嗆 ciasta, przek豉damy na desk, formujemy placko-bu趾. Smarujemy blach oliw i na blasze uk豉damy owe placki, zostawiaj帷 odst瘼y bo urosn.

Wk豉damy do zimnego piekarnika, nastawiamy 180 stopni, termoobieg i 30 minut. Powinno si uda!

sobota, 01 wrze郾ia 2012, najle-piej

Polecane wpisy