Kategorie: Wszystkie | Druthers | Felicytologia | Notatnik | Overmorrow | Wizja
RSS
鈔oda, 03 stycznia 2018
T璚za dla Orkiestry

Zazwyczaj nie jest mi po drodze z Allegro (zw豉szcza od kiedy da豉m si tam nabra na tzw. "przekr皻 nigeryjski"), ale tym razem zainspirowa造 mnie dziewiarki, kt鏎e swoje dziewiarskie produkty przekazuj jako fanty na rzecz Wielkiej Orkiestry 安i徠ecznej Pomocy za pomoc portalu Charytatywni Allegro. Postanowi豉m, 瞠 przeka輳 i ja - moj rob鏒k wykonan na dziewiarski konkurs!

Szalik jest zrobiony z r璚znie farbowanej (na t璚zowo!) esto雟kiej we軟y artystycznej oraz mi璚iusie鎥iej w堯czki o milusiej nazwie baby merino, na szyde趾u, 軼iegiem krokodylim!

Zach璚am wi璚 do licytowania - noworodki same sobie nie kupi sprz皻u do ratowania 篡cia :)

T璚zowy Szalik 

19:50, najle-piej , Wizja
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 grudnia 2017
Kombucha

Kombucha to lekko gazowany nap鎩 na bazie herbaty, czasami zawieraj帷y 郵adowe ilo軼i alkoholu. Powstaje w procesie przetwarzania s這dkiej herbaty przez tak zwany "grzybek herbaciany"; struktur, kt鏎a de facto nie jest grzybem, lecz symbiotyczn koloni bakterii i dro盥篡.

Na zdj璚iu: kombucha w szklanym s這iku. Zwisaj帷e br您owe "frendzle" to dro盥瞠, a placki w kszta販ie nale郾ika to bakterie wytwarzaj帷e celuloz. Fot. Michael Garten, 廝鏚這: Wikimedia Commons.

Kombucha jest uwa瘸na za zdrowy nap鎩 probiotyczny, ale przygotowuj帷 j trzeba uwa瘸 by nie dopu軼i do zanieczyszczenia szkodliwymi dla zdrowia bakteriami czy grzybami. Dla niekt鏎ych os鏏 szkodliwa mo瞠 by tak瞠 wysoka zawarto嗆 kwas闚 w kombuczy. Nie jest rekomendowana dla os鏏 z os豉bionym uk豉dem odporno軼iowym. Mimo to, zachowuj帷 ostro積o嗆 i higien mo積a z niej przygotowa ciekawy, orze德iaj帷y nap鎩 i nie tylko.

Przygotowanie napoju z kombuczy - pierwszy etap

Na pocz徠ku potrzebny jest "starter", czyli niewielka ilo嗆 kombuczy z poprzedniej fermentacji, albo sam grzybek herbaciany. Przygotowujemy mocno os這dzon, czarn albo zielon herbat. Wa積e, aby herbata by豉 bez dodatk闚 w postaci olejk闚; dlatego nie nadaj si herbaty aromatyzowane, albo zawieraj帷e kwiaty, zio豉 czy owoce w kt鏎ych mog by olejki eteryczne. Obecno嗆 t逝szcz闚 mo瞠 sprawi 瞠 grzybek herbaciany zacznie gni lub ple郾ie, wtedy trzeba ca這嗆 wyrzuci a pojemnik zdezynfekowa.

S這dk herbat studzimy do temperatury pokojowej i zanurzamy w niej grzybek herbaciany. U篡wamy pojemnik闚, kt鏎e nie zawieraj metalu, poniewa kwasy wytwarzane przez kombucz mog doprowadzi metal do korozji i zanieczyszczenia napoju. Pojemnik przykrywamy, na przyk豉d czyst 軼iereczk (mo瞠 by kawa貫k gazy) lub niepyl帷ym r璚znikiem papierowym (szczeg鏊nie latem, poniewa kombucha wabi muchy). Odstawiamy w ciep貫 miejsce o sta貫j temperaturze. Grzybek herbaciany jest wra磧iwy na gwa速owne zmiany temperatury w d馧; dlatego w zimie uwa瘸my, by nie sta w miejscu kt鏎e mo瞠 si nagle sch這dzi (w takiej sytuacji r闚nie mo瞠 zacz望 gni i trzeba b璠zie ca這嗆 wyrzuci).

Ciep貫 otoczenie sprawi, 瞠 proces fermentacji b璠zie przebiega szybciej. Ciekawym pomys貫m na utrzymanie sta貫j temperatury jest otoczenie szklanego pojemnika z kombuch lampkami choinkowymi... grzybek herbaciany wprawdzie nie potrzebuje 鈍iat豉, ale nie jest ono szkodliwe.

Na zdj璚iu: kombucha w szklanym s這iku, otoczona lampkami choinkowymi i przykryta gaz steryln.

Po oko這 3-5 dniach mamy ju s這dkawy, lekko gazowany nap鎩 o smaku herbaty kt鏎y mo瞠my przecedzi przez gaz w celu pozbycia si "fr璠zli" (dro盥篡) i przela do butelek. Je瞠li pozostawimy na d逝瞠j, to na powierzchni naczynia wyro郾ie nowy grzybek herbaciany, a kombucha zamieni si w ocet. Wtedy ju jest zbyt kwa郾a by nadawa si do picia, ale mo瞠my j wykorzysta jako starter; ma te kilka innych zastosowa, o kt鏎ych p騧niej.

Przygotowanie napoju z kombuchy - drugi etap

Po przelaniu kombuchy do butelek mo瞠my "przyprawi" j dodatkami; moje ulubione to posiekany 鈍ie篡 imbir i mi鏚. Dodajemy tak瞠 nowej herbaty, tym razem s這dzonej miodem. Proporcje mog by mniej wi璚ej takie: trzy cz窷ci 鈍ie瞠j herbaty i jedna cz窷 kombuczy. Mi鏚 oraz imbir hamuj rozw鎩 bakterii, co pozwoli unikn望 zanieczyszczenia napoju. Najlepszymi butelkami s te z korkiem wielokrotnego u篡tku. Tym razem zamykamy je szczelnie, by nie ucieka gaz. Butelki trzymamy przez 1-2 dni w temperaturze pokojowej, a nast瘼nie przechowujemy w lod闚ce. Po oko這 tygodniu kombucha jest gotowa do picia; powinna by gazowana i mie korzenno - herbaciany smak. Uwaga: bardzo du瞠 znaczenie dla smaku ma rodzaj i jako嗆 herbaty u篡tej do wytwarzania kombuczy.

Na zdj璚iu: zabutelkowana kombucha imbirowa, na 郾iegu.

Co dalej? Kombuczowy ocet

Czasami nie produkujemy kombuczy - napoju przez d逝窺zy czas, a nasze grzybki herbaciane "mieszkaj" w mocno kwa郾ym occie. Ma on kilka zastosowa; ze wzgl璠u na zawarto嗆 r騜nych substancji organicznych jest 鈍ietnym dodatkiem do kompostu. Nadaje si tak瞠 do mycia w nim owoc闚 i warzyw, szczeg鏊nie egzotycznych, je郵i chcemy oczy軼i je z "chemii" kt鏎 by造 konserwowane, na przyk豉d do transportu.

Co dalej? Grzybek herbaciany

Za ka盥ym razem, gdy wytwarzamy kombucz (albo tylko przechowujemy grzybki herbaciane w s這dkiej herbacie), kombucza rozmna瘸 si - powstaje coraz wi璚ej dro盥篡 i coraz wi璚ej grzybk闚, kt鏎e uk豉daj si warstwami jeden pod drugim. Po oko這 miesi帷u mog osi庵n望 do嗆 du膨 grubo嗆 i wytrzyma這嗆. Takie grzybki mo積a suszy roz這穎ne na drewnianej desce, zamieniaj si wtedy w materia podobny do sztucznej sk鏎y, zwany bakteryjn celuloz.

Na zdj璚iu: wysuszony "grzybek herbaciany" i tekst napisany tuszem.

Jest to materia du穎 mocniejszy, ni na to wygl康a (w grzybku herbacianym jest du穎 wody, dlatego po wyschni璚iu staje si o wiele cie雟zy) i maj帷y liczne ciekawe zastosowania - mo積a na nim pisa, rysowa, lub... zrobi z niego ok豉dk do ksi捫ki.Trzeba jednak pami皻a 瞠 nie jest wodoodporny i bardzo 豉two wch豉nia wod (cz窷ciowo mo積a temu zapobiec prasuj帷 grzybek po wyschni璚iu). Je郵i chcemy wyhodowa g豉dki materia o r闚nej grubo軼i, to najlepiej u篡wa samego startera (bez "starego" grzybka) i pozwoli, by nowy grzybek wytworzy si na powierzchni (zwykle po oko這 miesi帷u). Warto te systematycznie usuwa nadmiar dro盥篡 zbieraj帷ych si na dnie naczynia. Z kolei dla wytwarzania napoju mo瞠my do 鈍ie瞠j herbaty wrzuci sam grzybek.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9