Kategorie: Wszystkie | Druthers | Felicytologia | Notatnik | Overmorrow | Wizja
RSS
niedziela, 10 grudnia 2017
Kombucha

Kombucha to lekko gazowany nap鎩 na bazie herbaty, czasami zawieraj帷y 郵adowe ilo軼i alkoholu. Powstaje w procesie przetwarzania s這dkiej herbaty przez tak zwany "grzybek herbaciany"; struktur, kt鏎a de facto nie jest grzybem, lecz symbiotyczn koloni bakterii i dro盥篡.

Na zdj璚iu: kombucha w szklanym s這iku. Zwisaj帷e br您owe "frendzle" to dro盥瞠, a placki w kszta販ie nale郾ika to bakterie wytwarzaj帷e celuloz. Fot. Michael Garten, 廝鏚這: Wikimedia Commons.

Kombucha jest uwa瘸na za zdrowy nap鎩 probiotyczny, ale przygotowuj帷 j trzeba uwa瘸 by nie dopu軼i do zanieczyszczenia szkodliwymi dla zdrowia bakteriami czy grzybami. Dla niekt鏎ych os鏏 szkodliwa mo瞠 by tak瞠 wysoka zawarto嗆 kwas闚 w kombuczy. Nie jest rekomendowana dla os鏏 z os豉bionym uk豉dem odporno軼iowym. Mimo to, zachowuj帷 ostro積o嗆 i higien mo積a z niej przygotowa ciekawy, orze德iaj帷y nap鎩 i nie tylko.

Przygotowanie napoju z kombuchy - pierwszy etap

Na pocz徠ku potrzebny jest "starter", czyli niewielka ilo嗆 kombuchy z poprzedniej fermentacji, albo sam grzybek herbaciany. Przygotowujemy mocno os這dzon, czarn albo zielon herbat. Wa積e, aby herbata by豉 bez dodatk闚 w postaci olejk闚; dlatego nie nadaj si herbaty aromatyzowane, albo zawieraj帷e kwiaty, zio豉 czy owoce w kt鏎ych mog by olejki eteryczne. Obecno嗆 t逝szcz闚 mo瞠 sprawi 瞠 grzybek herbaciany zacznie gni lub ple郾ie, wtedy trzeba ca這嗆 wyrzuci a pojemnik zdezynfekowa.

S這dk herbat studzimy do temperatury pokojowej i zanurzamy w niej grzybek herbaciany. U篡wamy pojemnik闚, kt鏎e nie zawieraj metalu, poniewa kwasy wytwarzane przez kombucz mog doprowadzi metal do korozji i zanieczyszczenia napoju. Pojemnik przykrywamy, na przyk豉d czyst 軼iereczk (mo瞠 by kawa貫k gazy) lub niepyl帷ym r璚znikiem papierowym (szczeg鏊nie latem, poniewa kombucha wabi muchy). Odstawiamy w ciep貫 miejsce o sta貫j temperaturze. Grzybek herbaciany jest wra磧iwy na gwa速owne zmiany temperatury w d馧; dlatego w zimie uwa瘸my, by nie sta w miejscu kt鏎e mo瞠 si nagle sch這dzi (w takiej sytuacji r闚nie mo瞠 zacz望 gni i trzeba b璠zie ca這嗆 wyrzuci).

Ciep貫 otoczenie sprawi, 瞠 proces fermentacji b璠zie przebiega szybciej. Ciekawym pomys貫m na utrzymanie sta貫j temperatury jest otoczenie szklanego pojemnika z kombuch lampkami choinkowymi... grzybek herbaciany wprawdzie nie potrzebuje 鈍iat豉, ale nie jest ono szkodliwe.

Na zdj璚iu: kombucha w szklanym s這iku, otoczona lampkami choinkowymi i przykryta gaz steryln.

Po oko這 3-5 dniach mamy ju s這dkawy, lekko gazowany nap鎩 o smaku herbaty kt鏎y mo瞠my przecedzi przez gaz w celu pozbycia si "fr璠zli" (dro盥篡) i przela do butelek. Je瞠li pozostawimy na d逝瞠j, to na powierzchni naczynia wyro郾ie nowy grzybek herbaciany, a kombucha zamieni si w ocet. Wtedy ju jest zbyt kwa郾a by nadawa si do picia, ale mo瞠my j wykorzysta jako starter; ma te kilka innych zastosowa, o kt鏎ych p騧niej.

Przygotowanie napoju z kombuchy - drugi etap

Po przelaniu kombuchy do butelek mo瞠my "przyprawi" j dodatkami; moje ulubione to posiekany 鈍ie篡 imbir. Dodajemy tak瞠 nowej herbaty, tym razem s這dzonej miodem. Proporcje mog wynosi mniej wi璚ej trzy cz窷ci 鈍ie瞠j herbaty i jedna cz窷 kombuczy. Mi鏚 oraz imbir hamuj rozw鎩 bakterii, co pozwoli unikn望 zanieczyszczenia napoju. Najlepszymi butelkami s te z korkiem wielokrotnego u篡tku. Tym razem zamykamy je szczelnie, by nie ucieka gaz. Butelki trzymamy przez 1-2 dni w temperaturze pokojowej, a nast瘼nie przechowujemy w lod闚ce. Po oko這 tygodniu kombucha jest gotowa do picia; powinna by gazowana i mie korzenno - herbaciany smak. Uwaga: bardzo du瞠 znaczenie dla smaku ma rodzaj i jako嗆 herbaty u篡tej do wytwarzania kombuczy.

Na zdj璚iu: zabutelkowana kombucha imbirowa, na 郾iegu.

Co dalej? Kombuczowy ocet

Czasami nie produkujemy kombuczy - napoju przez d逝窺zy czas, a nasze grzybki herbaciane "mieszkaj" w mocno kwa郾ym occie. Ma on kilka zastosowa; ze wzgl璠u na zawarto嗆 r騜nych substancji organicznych jest 鈍ietnym dodatkiem do kompostu. Nadaje si tak瞠 do mycia w nim owoc闚 i warzyw, szczeg鏊nie egzotycznych, je郵i chcemy oczy軼i je z "chemii" kt鏎 by造 konserwowane, na przyk豉d do transportu.

Co dalej? Grzybek herbaciany

Za ka盥ym razem, gdy wytwarzamy kombucz (albo tylko przechowujemy grzybki herbaciane w s這dkiej herbacie), kombucha rozmna瘸 si - powstaje coraz wi璚ej dro盥篡 i coraz wi璚ej grzybk闚, kt鏎e uk豉daj si warstwami jeden pod drugim. Po oko這 miesi帷u mog osi庵n望 do嗆 du膨 grubo嗆 i wytrzyma這嗆. Takie grzybki mo積a suszy roz這穎ne na drewnianej desce, zamieniaj si wtedy w materia podobny do sztucznej sk鏎y, zwany bakteryjn celuloz.

Na zdj璚iu: wysuszony "grzybek herbaciany" i tekst napisany tuszem.

Jest to materia du穎 mocniejszy, ni na to wygl康a (w grzybku herbacianym jest du穎 wody, dlatego po wyschni璚iu staje si o wiele cie雟zy) i maj帷y liczne ciekawe zastosowania - mo積a na nim pisa, rysowa, lub... zrobi z niego ok豉dk do ksi捫ki.Trzeba jednak pami皻a 瞠 nie jest wodoodporny i bardzo 豉two wch豉nia wod (cz窷ciowo mo積a temu zapobiec prasuj帷 grzybek po wyschni璚iu). Je郵i chcemy wyhodowa g豉dki materia o r闚nej grubo軼i, to najlepiej u篡wa samego startera (bez "starego" grzybka) i pozwoli, by nowy grzybek wytworzy si na powierzchni (zwykle po oko這 miesi帷u). Warto te systematycznie usuwa nadmiar dro盥篡 zbieraj帷ych si na dnie naczynia. Z kolei dla wytwarzania napoju mo瞠my do 鈍ie瞠j herbaty wrzuci sam grzybek.

wtorek, 14 listopada 2017
Wirtualne wy軼igi

Co dla tych, kt鏎zy lubi wy軼igi i nie potrzebuj zbyt wielu kolorowych obrazk闚 ani animacji, a nawet uciesz si, 瞠 gra nie m璚zy tym oczu.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9