Kategorie: Wszystkie | Druthers | Felicytologia | Notatnik | Overmorrow | Wizja
RSS
czwartek, 27 sierpnia 2015
Przepis na konfitur z p豉tk闚 r騜y

Skoro przepis na konfitur z owoc闚 ju jest, to nie mo瞠 zabrakn望 tej. Obie s troch pracoch這nne; przy konfiturze z owoc闚 najwi璚ej czasu zajmie nam wyjmowanie pestek, a przy konfiturze z p豉tk闚 - mieszanie jej.

P豉tki najlepiej zbiera rano, bo p騧niej mog zosta nadgryzione przez r騜ne owady. Te, kt鏎e zakwit造 "dzisiaj", trzymaj si mocno, natomiast "wczorajsze" i starsze bardzo 豉two oderwa. Po ogo這ceniu kwiatka pszczo造 i tak do niego trafi, wi璚 nie musimy si martwi o ewentualne owoce.

Podczas zbierania trzeba odci望 z kwiat闚 bia貫 ogonki, bo mog nada konfiturze gorzki smak. Naj豉twiej zrobi to, trzymaj帷 wszystkie p豉tki jednocze郾ie palcami, tak 瞠by po zerwaniu ich odci望 wszystkie ogonki naraz.

Niekt鏎zy twierdz, 瞠 konfitura z bia造ch p豉tk闚 jest lepsza, ni z r騜owych; w mojej zwykle s pomieszane. Po zebraniu wszystkie p豉tki p逝czemy, a nast瘼nie wk豉damy do garnka, zalewamy wod i dodajemy cukier 瞠luj帷y (mniej wi璚ej tyle samo wody, co cukru - wtedy powstanie co w rodzaju galaretki; je郵i cukru b璠zie mniej ni wody, to konfitura b璠zie bardziej p造nna).

Gotujemy 20 minut, ca造 czas mieszaj帷. P豉tki zrobi si mi瘯kie i ca趾owicie zanurzone w wodzie. Kolor takiej konfitury b璠zie pewnie 鄴速o-brunatny; 瞠by p豉tki odzyska造 kolor, po ostudzeniu dodajemy soku z cytryny (nie 瘸逝j帷) i patrzymy jak p豉tki znowu staj si r騜owe. Zamiast soku mo積a doda sproszkowanego kwasku cytrynowego; dzia豉 on silniej.

Po ostudzeniu mo積a konfitur prze這篡 do s這iczka i zapasteryzowa, albo przechowywa w lod闚ce w pojemniku pr騜niowym.

niedziela, 22 lutego 2015
Tyle na ten temat

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8