Kategorie: Wszystkie | Druthers | Felicytologia | Notatnik | Overmorrow | Wizja
RSS
niedziela, 22 lutego 2015
Tyle na ten temat

pi徠ek, 11 pa寮ziernika 2013
Konfitura z dzikiej r騜y

Owoce dzikiej r騜y nale篡 zbiera po pierwszych przymrozkach, gdy staj si wtedy mi瘯kie i 豉two oddaj sok. Nie nale篡 jednak czeka zbyt d逝go, bo przemro瞠nie powoduje niszczenie witaminy C. Je郵i natomiast mieli鄉y akurat upalne lato i owoce dojrza造 wcze郾ie, a przymrozk闚 nie by這, to po zebraniu i oczyszczeniu mo瞠my w這篡 je na godzin do zamra瘸rki.

Do zbierania nadaj si owoce mocno czerwone, mog by troch mi瘯kie (ale nie za bardzo), g豉dkie lub pomarszczone (te ostatnie nabior wody podczas gotowania i nie b璠zie wida r騜nicy). Z twardych troch 豉twiej wyd逝ba pestki. Pewien rolnik z Danii, nazwiskiem Erik Hansen, odkry podobno 瞠 marmolada z owoc闚 r騜y jest znakomitym lekiem na chorob zwyrodnieniow staw闚 - kluczowa okaza豉 si niezbyt wysoka temperatura, kt鏎 rolnik zastosowa do produkcji swojego d瞠mu.

Inne 廝鏚豉 radz jednak, 瞠 owoce trzeba potrzyma przez 10 minut w temperaturze ok. 100 stopni, by zniszczy enzymy rozk豉daj帷e witamin C. Tu mamy wi璚 dylemat: co wybra, witamin C czy galaktolipid (substancj aktywn lecz帷 stawy Erika Hansena)? Taki mi wyszed kompromis:

Przepis na marmelad z dzikiej r騜y!

Pierwsze primo: owoce zbieramy odcinaj帷 ogonek z jednej i w這ski z drugiej strony. P逝czemy i wyjmujemy pestki. Naj豉twiej zrobi to rozcinaj帷 owoc na p馧 i wyd逝buj帷 pestki czubkiem no瘸. Po nies造chanie d逝gim czasie okazuje si, 瞠 pestek jest dwa razy tyle, co cz窷ci jadalnej. P逝czemy znowu.

W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie (proporcje: na oko) i dodajemy owoce, kt鏎e pyrkaj na najmniejszym mo磧iwym ogniu, by cenny galaktolipid nie polecia w kosmos. W mi璠zyczasie sitkiem do herbaty wy豉wiamy pozosta貫 pestki.

Gdy uznamy 瞠 konfitura jest gotowa (zg瘰tnieje, owoce si rozpadn, zrobi si mi瘯kie i takie jakie zwykle s w konfiturach), studzimy i wynajdujemy zgrabny s這iczek. Mo瞠my j ewentualnie jeszcze zmiksowa, je郵i chcemy mie bardzo g豉dk. S這iczek nale篡 wyparzy gor帷 wod, pokrywk te, wytrze do sucha papierowym r璚znikiem. Nak豉damy konfitur i brzeg s這iczka wycieramy znowu do sucha i czysta. Zakr璚amy. S這iczek wstawiamy do garnka zawini皻y w 軼iereczk albo papier (tak by odizolowa go od dna i ewentualnych pozosta造ch s這iczk闚), zalewamy wod do 2/3 wysoko軼i i gotujemy 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i robimy zdj璚ie:

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8